Muista paloturvallisuus kesämökillä
- Jos haluat polttaa risuja, tarkista onko se sallittua alueella, jossa kiinteistö sijaitsee. Lähimaasto pitää kastella ennen sytyttämistä. Avotulta tulee jatkuvasti valvoa, ja lähellä pitää olla paljon sammutusvettä. Tuulinen sää voi tehdä risujen polttamisesta vaarallista. Metsäpalovaroituksen aikaan avotulen tekeminen on kiellettyä.
- Tarkista palovaroittimen toiminta ensi töiksesi mökille tullessasi. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökilläkin kuukausittain.
- Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen halkeamien välttämiseksi. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Sitten tulisijaa lämmitetään hitaasti pienillä puilla vähän kerrallaan. Omassa käytössä olevan kesämökin tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.
- Tarkista sähkö- ja kaasulaitteiden kunto talven jälkeen. Talven kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja tai hiiret ovat voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. – Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle; jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen. Tarkista liitosten tiiviys esim. sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää.
- Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten tulipalossa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää www.112.fi -sivujen karttakoordinaattipalvelua.
- Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita sammutusvälineitä myös mökillä. Perinteinen sankoruisku on valmiiksi täytettynä tehokas sammuttaja, mutta vettä ei saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin. Sammutusvettä kannattaa säilyttää myös saaveissa tai muissa isoissa astioissa.
SPEKin mukaan tulipaloissa on huhtikuun loppuun mennessä kuollut 24 ihmistä, joista huhtikuussa menehtyi 5. Viime vuonna vastaavaan aikaan tulipaloissa oli kuollut 34 henkilöä.
(Matkoilla.net/HP – Lähde: Spek – Kuva: SXC)
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.