Muista paloturvallisuus lomamatkallakin

Lomasta on mukavaa saada irti kaikki elämykset. Parhain päin se onnistuu, kun olet malttanut miettiä etukäteen myös turvallisuusasiat kuntoon. Tärkein turvaväline matkalla on oma pää. Käytä järkeä ja vältä riskejä. Äläkä suostu käymään yöpuulle edes paratiisisaaren bambumajassa ilman toimivaa palovaroitinta.

Pakkaa jo kotoa matkalaukkuusi toimiva palovaroitin ja varaparisto. Matkapalovaroitin kulkee näppärästi mukanasi kaikkialle, missä ikinä sitten keksitkin yöpyä. Aseta varoitin yöpymispaikkasi kattoon, mahdollisimman korkealle. Palovaroitin havaitsee alkavan palon nopeasti myös hotellissa, mökissä, veneessä, teltassa tai asuntovaunussa ja antaa sinulle aikaa poistua ja mahdollisesti jopa aikaa selvittää uhkaava tilanne alkuunsa.

Varaudu poistumaan nopeasti

Paina mieleesi hätäpoistumistiet. Hotellit, kauppakeskukset ja muut suuret rakennukset saattavat olla sangen sokkeloisia. Sähkökatkon sattuessa pimeästä rakennuksesta voi olla hyvin hankalaa löytää ulos, eikä savuiseen käytävään saa mennä.

Jos vain on mahdollista, käytä hotellissa harjoituksen vuoksi vaihtoehtoista reittiä huoneesta poistuessasi. Etsi myös alkusammuttimien säilytyspaikat. Taito käyttää niitä on turvallisuuden perustaitoja jo kotimaassakin.

Omatoimisuus ja suunnitelmat auttavat

On hyvä olla selvillä lomapaikan osoitteesta ja sijainnista. Varsinkin, jos yövyt muualla kuin keskeisessä hotellissa voi täsmällisen osoitteen kertominen nopeuttaa avun saamista ratkaisevasti.

Ulkomailla kannattaa selvittää myös paikalliset hätänumerot. Tuttu hätänumero 112 pätee useissa Euroopan maissa. Monissa maissa käytetään muuta numeroa, ja eri viranomaisilla saattaa olla eri numerot. Kaikkien maiden hätäkeskuksissa ei osata englantia. Mieti etukäteen, miten toimit, jos joudut onnettomuuteen.

Tallenna kännykkääsi läheisen ihmisen numero ICE-merkinnällä varustettuna, esimerkiksi ICE-home. Näin viranomaisten on helpompi tavoittaa läheisesi, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen.

Hätätilanne on haastava kenelle tahansa jo tutuissa kotioloissa. Mitä oudommissa olosuhteissa olet, sitä vaikeampaa on toimia hädän tullen. Oma ennaltaehkäisevä toiminta ja hyvät suunnitelmat pahimman varalle ovat varmimmat takuut turvalliselle lomanvietolle.

(Matkoilla.net/HP – Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK)

Vastaa