Lomalle lähtijän kannattaa jättää koti asutun näköiseksi

Lomalle lähtijän kannattaa jättää koti asutun näköiseksi

Tuttavia on hyvä pyytää tyhjentämään postilaatikko säännöllisesti, jos vakituisella asunnolla ei lomakautena käydä pitkään aikaan. Kukkien ja nurmikon kastelulla on myös turvallisuutta edistävä vaikutuksensa, sillä kulottunut piha kielii asukkaiden poissaolosta.

Ajastimilla voi hämärän ja pimeän aikaan järjestää sisävalojen syttymisen ja sammumisen niin, että talo vaikuttaa normaalisti asutulta. Vorot kaihtavat valoa ja valaistuja paikkoja.

– Pientaloalueilla auttaa paljon, jos naapuruston asukkaat tarkkailevat ympäristöä ja puuttuvat tarvittaessa epäilyttävien liikkujien tekemisiin. Vastavuoroinen auttaminen kannattaa, neuvoo turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen Finanssialan Keskusliitosta.

Kodin suojaus paranee pienin varmistuksin

Vaikka murtorikollisuus aiheuttaa eniten huolta omakoti- ja rivitaloissa, pätevät samat suojautumisneuvot pääosin kerrostaloasuntoihinkin. Puhelinvastaajaan ei pidä jättää viestiä, jossa asukas ilmoittaa olevansa poissa kotoa. Pelkästään vankat ovet ja lukot kaikissa sisäänkäynneissä saattavat estää kiireisten vorojen aikeet.

Palo- ja vuotovahinkojen varalta kannattaa tehdä tarkistuksia ennen lomalle lähtöä. Palovaroittimen pariston kunto pitää varmistaa, sillä naapuri saattaa kuulla varoittimen äänen poissa ollessasi ja hälyttää palokunnan. Sähkölaitteista on sammutettava virta. Pesukoneiden, pesualtaiden ja suihkujen hanat on suljettava vesivahinkojen välttämiseksi.

Arvokkaampi omaisuus kannattaa merkitä. Merkintävälineitä saa lainaksi omalta vakuutusyhtiöltä tai poliisilta. Omaisuuden merkitsemisestä kertova tarra on lisäksi kiinnitettävä kodin ja kesämökin ovenpieleen.

Merkittyä omaisuutta on pimeillä markkinoilla vaikeampi saada kaupaksi kuin merkitsemätöntä. Poliisin tekemien ratsioiden yhteydessä varastetun tavaran kätkijöiltä löydetty tavara on helpompi palauttaa oikealle omistajalle, jos se on merkitty.

Pänkäläisen mukaan koteihin tehdään vuodessa noin 6 000 vakuutusyhtiöiden korvattavaksi tulevaa murtoa.

– Kotimurtojen määrä on viime vuosina hieman vähentynyt, toteaa Pänkäläinen.

(Matkoilla.net/HP – Lähde: Finanssialan Keskusliitto)

Vastaa