Lomaa vietetään kotimaassa tai Euroopan kaupungeissa

Lomaa vietetään kotimaassa tai Euroopan kaupungeissa

Suomalaiset aikovat vuonna 2012 viettää lomansa kotimaassa tai Euroopassa kaupunkilomalla, myös rantalomien suosio säilyy. Lomamatkoja suunnitellaan hieman aikaisempaa vuotta varovaisemmin, mutta silti vain 7 % vastaajista ei aio matkustaa ulkomaille tulevana vuonna. Kuluttajien lomamatkasuunnitelmia vuodelle 2012 kartoitettiin Matkamessujen teettämässä Lomamatkaennusteessa, jota varten haastateltiin noin 1 100 vastaajaa. Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 19.–22.1.2012.

Suomalaisten kotimaan lomanviettoaikomukset ja -tavat jatkavat viime vuosien trendiä. Noin puolet vastaajista aikoo viettää lomaa kotimaassa. Kotimaassa lomaillaan omassa tai vuokratussa mökissä tai lomaa vietetään kotona. Mökkilomaa suunnittelee viettävänsä noin 40 % vastaajista. Autolomaa kotimaassa vuodelle 2012 suunnittelee 28 % vastaajista.

Ulkomaan matkoja suunnitellaan vuodelle 2012 pääasiassa lähialueille. 40 % vastaajista suunnittelee matkustavansa Eurooppaan ja noin viidennes Pohjoismaihin.  Lomanviettoaikomukset ulkomailla vuonna 2012 noudattelevat aikaisempien vuosien trendejä. Kaupunkilomaa suunnittelee reilu kolmannes vastaajista ja rantalomalle aikoo noin 20 % vastaajista.

– Verrattuna aikaisempiin vuosiin, on vuoden 2012 lomanviettosuunnitelmissa havaittavissa pientä varovaisuutta. Euron epävakaus saattaa hillitä matkasuunnitelmia tässä vaiheessa vuotta. Matkustushalukkuus ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään ja vain 7 % vastaajista ei suunnittele ulkomaanmatkoja vuonna 2012, sanoo Anne Lahtinen TNS Gallupista.

– Matkamessujen lomamatkaennuste noudattaa hyvin alan näkemystä matkojen suunnittelusta. Matkojen varaaminen jätetään usein entistä myöhempään ja kohdetta mietitään entistä tarkempaan, kertoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta.

Lomamatkojen määrä vuonna 2011 on pysynyt ennallaan

Vuonna 2011 suomalaiset ovat tehneet saman verran vapaa-ajan matkoja kuin vuonna 2010. Suomalaiset tekivät keskimäärin neljä vapaa-ajan matkaa koti- tai ulkomaille vuoden 2011 aikana. Tutkimuksessa on kartoitettu omatoimisesti varattuja matkoja sekä matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien kautta varattuja matkoja. Vuonna 2011 suomalaisista 31 % teki 1–2 vapaa-ajan matkaa, 29 % 3–4 matkaa ja neljännes suomalaisista oli vapaa-ajan matkalla 5 kertaa tai enemmän.

Internetin käyttö lomamatkan suunnittelussa ja matkan varaamisessa on tasaantunut

Internetiä käytetään etenkin matkan suunnitteluun ja tietojen hakuun (65 %), seuraavaksi eniten lentomatkan ja hotellin varaukseen ja kolmanneksi eniten laivamatkan varaukseen. Internetin käyttö lomamatkojen suunnittelussa ja matkavarauksien tekemisessä on tasaantunut edellisiin vuosiin verrattuna. 20 % vastaajista ei ole käyttänyt internetiä ollenkaan lomamatkojen suunnittelussa ja matkojen varaamisessa vuonna 2011. Vuonna 2010 vastaava luku oli 12 %.

(Matkoilla.net/HP – Lähde: Finnexpo)

Vastaa