Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti

Hanki eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on Suomessa sairausvakuutetun oikeus, jota moni matkailija ei hyödynnä.

Suomessa sairausvakuutetut ovat oikeutettuja lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon oleskellessaan tilapäisesti EU- tai Eta-valtioissa tai Sveitsissä. Hoitoa on annettava myös pitkäaikaissairauden akuuttiin tarpeeseen sekä raskauden ja synnytyksen takia. Sairaanhoidon todellisista kustannuksista vastaa Suomen valtio. Asiakas itse maksaa hoidosta vain asiakasmaksun.

Euroopassa oikeus hoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka voi tilata ilmaiseksi Kelasta. Matkavakuutus täydentää eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

– Erityisen tärkeä eurooppalainen sairaanhoitokortti on vakavissa tapauksissa. Yksityisillä lääkäriasemilla ei aina voida hoitaa kaikkia tilanteita, esimerkiksi sydänkohtausta tai aivohalvausta. Mitä vaikeampi hoidontarve on kyseessä, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee. Ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia potilas voi joutua maksamaan hoidon todellisen kustannuksen itse. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla asiakas maksaa hoidosta saman hinnan kuin hoitoa antavan valtion asukkaat, kertoo pääsuunnittelija Noora Heinonen Kelan terveysosastolta.

Noin 700 000 suomalaisella on eurooppalainen sairaanhoitokortti

Vuonna 2009 suomalaiset tekivät 3,6 miljoonaa matkaa ulkomaille. Kuitenkin vain 700 000 suomalaisella on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Tänä vuonna Kela haastaakin suomalaiset matkailijat pitämään kiinni oikeuksistaan ja tilaamaan kortin.

– Kaikki eivät eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja sen hyötyjä vielä tunne, joten tänä vuonna markkinoimme korttia aktiivisesti, kertoo Heinonen.

Tilaukset kätevästi verkossa tai puhelimessa

Voit tilata tämän ilmaisen eurooppalaisen sairaanhoitokortin itsellesi nopeasti ja helposti verkossa osoitteessa http://www.kela.fi/asiointi. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Kortin voi tilata myös puhelimitse Kelan palvelunumerosta 020 692 203 arkisin klo 8-18. Huom! Jos haluat tilata kortin lapsillesi, se onnistuu puhelimitse.

Lisää tietoa
Usein kysyttyjä kysymyksiä eurooppalaisesta sairaanhoitokortista www.kela.fi/ehic
www.kela.fi/sairaanaulkomailla

(Matkoilla.net/HP – Kuva & lähde: KELA)

Vastaa